Φιλία: Μερικές φορές η υπερβολική εμπιστοσύνη δεν είναι ότι ακριβώς χρειάζεται!


Μερικές φορές υπερβολική εμπιστοσύνη δεν είναι ότι ακριβώς χρειάζεται στους φίλους μας.

Σκεφτείτε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που μετράτε ως αληθινούς φίλους. Μπορεί να υπάρξει φιλία χωρίς εμπιστοσύνη;
Σίγουρα μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη χωρίς τη φιλία, δεδομένου ότι η φιλία σημαίνει πολύ περισσότερα από την εμπιστοσύνη. Μπορείτε να εμπιστείτε το γιατρό σας, τον πνευματικό σας, ή ακόμη και το δικηγόρο σας, αλλά οι σχέσεις αυτές συνήθως δεν εξελίσσονται σε φιλίες. Η εμπιστοσύνη μας μπορεί να εξαρτάται από τη διατήρηση της φιλίας στις επαγγελματικές σχέσεις, αλλά μερικές φορές εμπιστευόμαστε πιο εύκολα ένα γιατρό σε σχέση με τον καλύτερο φίλο μας, άν και θα έπρεπε να είμαστε καχύποπτοι με την «υπερ-φιλική» συμπεριφορά.
Πώς μπορεί να υπάρχει φιλία χωρίς εμπιστοσύνη; Η πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης, φυσικά κάνει τη φιλία αδύνατη. Οι καλοί φίλοι είναι πιστοί. Παίρνουν την ευχαρίστηση στης συντροφιάς του άλλου, στηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς, κάνουν θυσίες για να τους βοηθήσουν . Γιατί να τα κάνετε όλα αυτά για κάποιον που δεν εμπιστεύεστε; Αν υποκρίνεστε ότι νιώθετε εμπιστοσύνη, προκειμένου να είστε μαζί με κάποιον, τότε θα έχετε μια ψεύτικη φιλία.
Έτσι, η φιλία θα πρέπει να περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Αλλά πού είναι τα όρια; Μήπως ένας πραγματικός φίλος θα πρέπει τυφλά να αποδέχεται και να εμπιστεύεται;
Μερικές φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να δώσουμε στους φίλους μας το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, και να πάρουμε το μέρος τους, όταν όλοι οι άλλοι σκέφτονται το χειρότερο για αυτούς.
Δεν είναι περίεργο που αισθανόμαστε έτσι, αφού θα θέλαμε οι φίλοι μας να συμπεριφερθούν το ίδιο σε μια παρόμοια κατάσταση. Αν ακούσατε κάποτε για εσάς, ένα δυσάρεστο κακόβουλο σχόλιο, ή μια κακή φήμη, θα είστε σε θέση να ξέρετε πόσο άσχημα αισθάνεται, ειδικά όταν οι φίλοι αρχίζουν να σας αμφισβητούν. Το πλήγμα είναι διπλό καθώς αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη κατάσταση, χωρίς να μπορούν να στηριχθούν σε ένα αληθινό φίλο. Μερικές φορές δυσανασχετούμε με τους φίλους μας όταν πιστεύουν το χειρότερο για εμάς ακόμα και όταν ξέρουμε ότι το αξίζουμε!
Αυτό δημιουργεί μια περίεργη κατάσταση. Πολλές φορές φαίνεται ότι η φιλία απαιτεί από εμάς να κλείσουμε τα μάτια στα αδιάσειστα στοιχεία, και να δούμε τη θετική πλευρά, ασχέτως το πόσο άσχημη κατάσταση μπορεί να είναι.
Οι ψυχολόγοι Sarah Stroud (στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ) και ο Simon Keller (στο πανεπιστήμιο Βικτώρια της Νέας Ζηλανδίας), υποστηρίζουν ότι μερικές φορές πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της φιλίας και της ανοιχτής αναζήτησης της αλήθειας.
Αυτή είναι μια ανησυχητική σκέψη - Η φιλία και η αμφισβήτηση αποτελούν μέρος της σημερινής ακμάζουσας ζωής.
Είναι αλήθεια ότι ένας καλός φίλος δεν σκέφτεται το χειρότερο, δεν πιστεύει σε ασήμαντες φήμες, ούτε αρνείται την ευκαιρία μιας φιλικής εξήγησης. Σε μακροχρόνιες κυρίως σχέσεις, οι φίλοι γνωρίζουν, και αγαπούν ο ένας τον άλλο, πολύ περισσότερο από ότι μπορεί να κατανοήσει κάποιος.Είναι επίσης αλήθεια ότι ένας καλός φίλος, μπορεί συχνά να είναι υποστηρικτικός, διορατικός, και να βλέπει την πραγματικότητα.
Η εμπιστοσύνη κατά κανόνα παίζει σημαντικό ρόλο στη φιλία, και το αντίθετο στέκεται εμπόδιο για ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη.

Πηγή: http://www.el.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :