Όνειρα και υγεία. Τι προμηνύουν τα όνειρα για την υγεία μας;Οι περισσότεροι από εμάς που βλέπουμε έντονα όνειρα, συνηθίζουμε την επόμενη μέρα το πρωί να ανατρέχουμε στον ονειροκρίτη για να τα ερμηνεύσουμε, Αυτό που ίσως όμως δεν γνωρίζατε είναι ότι τα όνειρα πολλές φορές προειδοποιούν για την υγεία μας.

Διαβάστε ακολούθως τι είδους ασθένειες μπορούν να προμηνύσουν τα όνειρα:

Εφιάλτες

Πιθανές αιτίες: Βήτα-αναστολείς, καρδιακές παθήσεις, ημικρανία ή υπνική παράλυση

Η κατανάλωση χαπιών με β-αναστολείς επιδρούν αρνητικά κατά την διάρκεια του ύπνου προκαλώντας εφιάλτες.

Επίσης, τα άσχημα όνειρα προειδοποιούν για ενδεχόμενες καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medicine, όσοι παρουσιάζουν καρδιακή αρρυθμία, έχουν τρεις φορές αυξημένες πιθανότητες να δουν εφιάλτη στον ύπνο τους ενώ στην περίπτωση όσων βιώνουν πόνο και σφίξιμο στο στήθος, αυξάνονται κι άλλο οι πιθανότητες.

Μετά από έναν εφιάλτη είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούμε από μια ημικρανία.

Ονειρευόμαστε περισσότερο από το συνηθισμένο

Πιθανές αιτίες: Ζεσταίνεσαι ή κρυώνεις, ορμόνες, χρόνιος πόνος ή διακοπή λήψης αντικαταθλιπτικών

Αν ζεσταίνεσαι ή κρυώνεις ενώ κοιμάσαι, η δυσφορία που νιώθεις μπορεί να οδηγήσει σε διακεκομμένο ύπνο. Κάθε φορά που ξυπνάς λόγω ζέστης ή κρύου εν μέσω ύπνου, θυμάσαι τα όνειρά σου κι έτσι εξηγείται η μεγαλύτερη ποσότητα ονείρων.

Επίσης, πολλές γυναίκες αναφέρουν περισσότερα όνειρα κατά τις ημέρες που έχουν περίοδο. Κατά το διάστημα αυτό δεν νιώθουν άνετα και δεν κοιμούνται σωστά εξαιτίας του φουσκώματος, του πόνου και των κραμπών.

Άλλες αιτίες είναι η αϋπνία και ο πόνος, που επίσης προκαλούν διακεκομμένο και μη ξεκούραστο ύπνο.

Τέλος, αύξηση στην ποσότητα των ονείρων μπορεί να συμβεί μετά τη διακοπή λήψης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, καθώς τα εν λόγω φάρμακα μειώνουν τα όνειρα σε κατάσταση REM.

Όνειρα δράσης

Πιθανές αιτίες: Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον

Αν ο ύπνος είναι καθημερινά μια ταινία δράσης (όταν κάποιος σου επιτίθεται ή σε καταδιώκει) κι αν συνυπάρχουν άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδι κάποιας νευρολογικής διαταραχής, όπως για παράδειγμα το αλτσχάιμερ ή το πάρκινσον.

Όνειρα που κόβονται στη μέση

Πιθανές αιτίες: Πλούσιο σε λιπαρά γεύμα , παχυσαρκία , άγχος ή κατάθλιψη.

Όταν τρως βαριά προτού κοιμηθείς είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσεις μόλις μερικές ώρες μετά, με αίσθηση δίψας ή κάψας και φυσικά εν μέσω ονείρου.

Το ίδιο συμβαίνει σε περίπτωση που πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αν είσαι υπέρβαρη ή έχεις έντονο άγχος.

Παράξενα όνειρα

Πιθανές αιτίες: Αλκοόλ , μόλυνση , χάπια κατά της ελονοσίας ή εμμηνόπαυση.

Το αλκοόλ κυκλοφορεί στο αίμα και τον οργανισμό σου για ώρες μετά και μπορεί να προκαλέσει παράξενα όνειρα.

Μια μόλυνση μπορεί επίσης να είναι η αιτία. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βάζει τα δυνατά του για την καταπολέμηση της. Σε αυτή την κατάσταση ένας βαθύς ύπνος δίνει το χρόνο στο σώμα να ανανεωθεί και βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια στη μόλυνση.

Έντονα όνειρα ή όνειρα επιστημονικής φαντασίας μπορούν να προκαλέσουν και πολλά φάρμακα, μεταξύ των οποίων και τα αντιβιοτικά ή τα χάπια κατά της ελονοσίας.

Τέλος, πολλές γυναίκες βλέπουν έντονα και περίεργα όνειρα κατά την εμμηνόπαυση λόγω των ορμονών.

Όνειρα σεξουαλικού περιεχομένου

Πιθανές αιτίες: Δημιουργικότητα

Τα όνειρα σεξουαλικού χαρακτήρα αν και είναι κοινά σε όλες τις ηλικίες, είναι συχνά στους ηλικιωμένους. Μετά τη συνταξιοδότηση, οι άνθρωποι βρίσκουν νέα ενδιαφέροντα και ασχολίες κάτι που ενισχύει τη δημιουργικότητά τους κι ως εκ τούτου τα σεξουαλικά τους όνειρα.

Πηγή: http://www.el.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :