Αυτές είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις!


Από την εφεύρεση της ατμοκίνητης μηχανής σκάφους του 18ου αιώνα, στον καθορισμό της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος τον 21ο αιώνα, κάθε κράτος μπορεί να διεκδικήσει μια δική ανακάλυψη.

Ένας σημαντικός κατάλογος βρίσκεται στην λίστα των σημαντικών ανακαλύψεων της επιστήμης στις ΗΠΑ.

ARIZONA: Ο Clyde Tombaugh ανακάλυψε τον Πλούτωνα.
Το 1930, ο Clyde Tombaugh, ένας νεαρός αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο Lowell Flagstaff ανακάλυψε τον Πλούτωνα, που ήταν ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος πριν υποβιβαστεί σε «νάνο-πλανήτη». Το 2015, το New Horizons της NASA πέταξε στον Πλούτωνα, για πρώτη φορά, και έστειλε αυτή την εκπληκτική εικόνα.

ALABAMA: Ο πρώτος πύραυλος της Αμερικανικής αποστολής στο φεγγάρι.

Η Saturn V έστειλε τους πρώτους Αμερικανούς στο φεγγάρι το 1969. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Marshall Space Flight Center στο Huntsville, της Alabama. Ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή των αστροναυτών και στις 13 αποστολές του Apollo στο διάστημα, (1967 και 1973).

ARKANSAS: Βρέθηκε το μεγαλύτερο διαμάντι στη Βόρεια Αμερική.

Το "Uncle Sam Diamond-Διαμάντι Θείος Σαμ " είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική, και βρέθηκε στον κρατήρα του Diamonds State Park, το 1924. Σύμφωνα με το μύθο, το πολύτιμο πετράδι των 12,42 καρατίων ονομάστηκε μετά W.O. Basham, από το παρατσούκλι "Θείος Σαμ".

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: Ο Edwin Hubble απέδειξε ότι το σύμπαν διαστέλλεται.

Στη δεκαετία του 1920, ο αστρονόμος Edwin Hubble ενώ εργαζόταν στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, ανακάλυψε ότι το σύμπαν αποτελείται από περισσότερους γαλαξίες και ότι πίστευαν και ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για την θεωρία του Big Bang. Το τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ίδιο, πήρε αυτή την όμορφη εικόνα απο το Νεφέλωμα του Αετού το 1995.

COLORADO: Οι έφηβοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο Μαστόδοντα.

Το 2009, δύο έφηβοι, ο Jake Carstensen και ο Tyler Kellett - ανακάλυψαν την απολιθωμένη κάτω γνάθο και τους χαυλιόδοντες ενός σπάνιου Mastodon. Ο Μαστόδοντας ο οποίος είναι μακρινός συγγενής του ελέφαντα, θα μπορούσε να είναι 50.000 έως 150.000 ετών.

DELAWARE: Η DuPont δημιουργεί νέα πολυμερή όπως το νάιλον και τεφλόν.

Η αμερικανική εταιρεία χημικών DuPont ιδρύθηκε τον Ιούλιο, του 1802 και κατασκεύαζε μπαρούτι στο Wilmington, του Delaware. Στον 20ο αιώνα, η DuPont ανάπτυξε αρκετά πολυμερή όπως το νεοπρένιο (καουτσούκ που χρησιμοποιείται σε στολές), νάιλον (ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε στα πάντα, από ρούχα μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων), και το Teflon (επίχρισμα για αντικολλητικά τηγάνια).

ΧΑΒΑΗ: Τα τηλεσκόπια του Παρατηρητηρίου Keck έχουν χρησιμοποιηθεί για σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με το σύμπαν.

Τρεις επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ το 2011 για την ανακάλυψη ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η ανακάλυψη βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην φασματοσκοπία χρησιμοποιώντας το W. Μ Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη από το 1995 έως το 1997. Τα τηλεσκόπια Keck έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη των εξωπλανητών, και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας.

KANSAS: Οι κάτοικοι βρήκαν ένα αέριο που δεν καίγεται.

Τον Μάιο του 1903 οι κάτοικοι του Dexter, στο Κάνσας σκόνταψαν σε ένα θερμοσίφωνα αερίου που δεν καιγόταν. Το αέριο αργότερα βρέθηκε να περιέχει ένα μικρό ποσοστό ηλίου, ένα άχρωμο, αδρανές αέριο που θεωρείται σπάνιο στη Γη, αλλά άφθονο στον Ήλιο. Το αέριο, που βρέθηκε απροσδόκητα σε αφθονία στις μεγάλες πεδιάδες της περιοχής, χρησιμοποιείται τώρα σε αερόστατα θερμού αέρα με ψυκτικό, και για επιστημονικό εξοπλισμό.

LOUISIANA: Ο J. Lawrence Smith εφηύρε το ανεστραμμένο μικροσκόπιο.

Το 1850, ενώ ήταν καθηγητής της χημείας στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (σημερινό Πανεπιστήμιο Tulane), ο J. Lawrence Smith εφηύρε το ανεστραμμένο μικροσκόπιο. Τα ανεστραμμένα μικροσκόπια δίνουν τη δυνατότητα ανάλυσης ζωντανών κυττάρων.MAINE: Ένας δορυφόρος μεταδίδει σήμα τηλεόρασης από το Μαίην στη Γαλλία.

Το πρώτο υπερατλαντικό τηλεοπτικό σήμα, που ονομάζεται Telstar, ξεκίνησε από την NASA στις 10 Ιουλίου του 1962, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Ήταν η πρώτη διαστημική αποστολή σήματος με ιδιωτική χορηγία.
Δύο ημέρες αργότερα, αναμεταδώθηκε το πρώτο υπερατλαντικό τηλεοπτικό σήμα στον κόσμο, με διαδρομή από το Μέιν, στη Βρετάνη της Γαλλίας. Η εικόνα ήταν μια αμερικανική σημαία.

MARYLAND: Η ανακάλυψη των τελομερών άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το DNA.

Το βραβείο Νόμπελ της ιατρικής πήραν οι καθηγητές Johns Hopkins και Carol Greider όταν ανακάλυψαν ότι στα άκρα των χρωμοσωμάτων (τελομερή) επανάλαμβάνονται οι μονάδες του DNA. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες συστάδες βρέθηκαν σε όλους τους οργανισμούς του πλανήτη. Τα τελομερή είναι ένα βασικό μέρος των χρωμοσωμάτων επειδή φυλάσσουν τα χρωμοσώματα που αναγνωρίζουν ως ζημιογόνα, και με τη σειρά τους διατηρούν τα χρωμοσώματα σταθερά.

MICHIGAN: ερευνητές ανίχνευσαν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble, στο Πανεπιστήμιο του Michigan οι ερευνητές ανακάλυψαν τεράστια σκοτεινά αντικείμενα - πιθανότατα υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες - στο γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος είναι ο κοντινότερος γαλαξίας στο ηλιακό μας σύστημα. Ακολούθησε η ανίχνευση πάνω από 40 μαύρες τρύπες.

MINNESOTA: Οι γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 1968 σε έναν ασθενή με σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, ευρύτερα γνωστή ως ''bubble boy disease-ασθένεια φούσκα ." Η ασθένεια αυτή θέτει τους ασθενείς σε σοβαρό κίνδυνο λοίμωξης, και οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών χρησιμοποιούνται σήμερα συχνά για τη θεραπεία ορισμένων ειδών καρκίνων, ιδιαίτερα εκείνων του αίματος, καθώς οι συνθήκες που επηρεάζουν τα κύτταρα του μυελού των οστών, είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

MISSISSIPPI: Χειρούργοι ολοκλήρωσαν την πρώτη ανθρώπινη μεταμόσχευση του πνεύμονα 

Το 1963, ο Δρ James D. Hardy πραγματοποίησε την πρώτη ανθρώπινη μεταμόσχευση πνεύμονα στον κόσμο στο Πανεπιστήμιακό Ιατρικό Κέντρο του Μισισιπή . Ένα χρόνο αργότερα, το 1964, ο Hardy έκανε επίσης μια χειρουργική επέμβαση στην πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο, χρησιμοποιώντας την καρδιά ενός χιμπατζή, η οποία άνοιξε το δρόμο για μεταμόσχευση σε άνθρωπο.

MONTANA: Ο Barnum Μπράουν βρήκε τον πρώτο T Rex.

Το 1902, Barnum Μπράουν βρήκε το Τrex -Tyrannosaurus. Τα κομμάτια σκελετού βρέθηκαν στο Hell Creek Formation της Μοντάνα. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακάλυψε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη έκδοση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για αναπαραστάσεις δεινοσαύρων, όπως αυτή που απεικονίζεται επάνω.


NEVADA: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πλήρη σκελετό απο το αρχαίο θαλάσσιο ερπετό ιχθυόσαυρο.

Στη Νεβάδα βρέθηκε ο σκελετός ενός ιχθυόσαυρου - (ένα εξαφανισμένο θαλάσσιο ερπετό) της Μεσοζωικής περιόδου 65.000.000 με 248.000.000 χρόνια πριν.

Rhode Island: Οι επιστήμονες εντόπισαν ανατανάκλαση γυαλιού στον Άρη που δηλώνουν σημάδια ζωής.

Το Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ έχει κάνει πολλές ανακαλύψεις, αλλά μια από τις πιο εκπληκτικές στην πρόσφατη ιστορία ήταν η ανακάλυψη γυαλιού σε κρατήρα της επιφάνειας του Άρη το 2015. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γυαλί διαμορφώθηκε όταν κάτι χτύπησε τον κόκκινο πλανήτη, και ανάπτυξε τεράστια θερμότητα. Αλλά, το πιο ενδιαφέρον, είναι ότι σημάδια της ζωής θα μπορούσαν να διατηρηθούν μέσα σε αυτή τη γυάλινη φυλακή.


Πηγή: http://www.el.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :