Ποια είναι η σημασία της Ηθικής;


Ο ορισμός της Ηθικής πηγαίνει πολύ μακριά, όταν ο Αριστοτέλης έγραφε για το περιεχόμενο της ηθικής καθώς και για τις αξίες και αρχές που πρέπει να έχει η συμπεριφορά ενός υγιούς, ή αλλιώς ενός ενάρετου πολίτη.

Η "ευδαιμονία και η αρετή", είναι δύο αυτονόητες έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με τον όρο της Ηθικής, που επανέρχονται συνεχώς στο αριστοτελικό έργο και απασχολούν τη σκέψη του. Η ευδαιμονία εντοπίζεται στο έργο κάθε ανθρώπου και είναι η "κατ' ἀρετὴν τελείαν ενέργεια της ψυχής". Η ευδαιμονία, η αρετή και η ενέργεια αλληλεξαρτώνται.

Η ηθική, είναι ένας ισχυρός παράγοντας, όταν πρόκειται για την αξιολόγηση των άλλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει περισσότερο, όταν σχηματίζουμε εντυπώσεις ενός ατόμου, περισσότερο απο την κοινωνικότητα, και μια ποικιλία άλλων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του.

Ποιά σημαντικά πράγματα που καθορίζουν μια προσωπικότητα θα θέλατε να ξέρετε για μια σωστή αξιολόγηση;

Οι επιπτώσεις της ηθικής, στην ικανότητα και την κοινωνικότητα έχουν διαφορετικούς τύπους αξιολόγησης, όπως και η κριτική προσωπικότητας που γίνεται στην καθημερινή κοινωνική ζωή.

Γνωρίζουμε ότι η ηθική είναι εξίσου σημαντική για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων τύπων αξιολογήσεων. Για παράδειγμα, στην καθημερινή ζωή, αξιολογούμε το σεβασμό και την αξιοπιστία ενός ατόμου. Η συμπάθεια και ο σεβασμός είναι διακριτές μορφές αξιολόγησης. Οι ιδιαίτερες προτιμήσεις, όπως η εκτίμηση και ο σεβασμός, αντανακλούν το προσωπικό ενδιαφέρον και την έλξη προς ένα άτομο. Συχνά οι άνθρωποι αρέσκονται να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, του "συνεργάσιμου και φιλικού ατόμου", που τηρούν ορισμένους κανόνες χαρακτηριστικών που οδηγούν στην ικανότητα και την επιτυχία.

Κατά πόσο η ηθική συγκαταλέγεται μέσα σε αυτές τις έννοιες είναι άγνωστο, όπως άγνωστη είναι και η μεταβλητή προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Η ηθική στο σύνολό της είναι σημαντική, αλλά ποιά ηθικά γνωρίσματα είναι σημαντικά; Η καθαρότητα του χαρακτήρα, η ειλικρίνεια, και η γενναιοδωρία είναι στοιχεία της ηθικής, αλλά πώς μπορείς να αξιολογήσεις μερικές φορές την ειλικρίνεια όταν μπορεί να είναι ανεπιθύμητη, και εις βάρος των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων;

Φανταστείτε την κόρη σας να φέρει στο σπίτι το νέο φίλο της, για γνωριμία. Ποια χαρακτηριστικά του θα σας κάνουν να νιώσετε ότι είναι καλός άνθρωπος; Αν θα μπορούσατε να γνωρίζατε κάποια χαρακτηριστικά του όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα.

Ποια ηθικά γνωρίσματα δεν μας ενδιαφέρουν; Κατά πόσο η κρίση μας είναι αντικειμενική απέναντι στη γενναιοδωρία,την τιμιότητα, τη συμπόνια, και τη δικαιοσύνη; Με ποιά ηθική κρίνουμε τους άλλους; Γιατί χαρακτηριστικά γνωρίσματα ηθικής ενός ατόμου είναι τόσο σημαντικά για εμάς;

Ίσως, εν μέρει, η ηθική ενός ατόμου και οι κοινωνικές του αξίες να μας οδηγούν στη δική μας οφέλεια κατά κάποιο τρόπο. Αν ξέρουμε ένα ειλικρινή και συμπονετικό πρόσωπο, τότε ξέρουμε ότι προχωράμε με ασφάλεια, σε μια πιο γόνιμη σχέση μαζί του. Από μια προσωπική προσαρμοστική οπτική, τα ηθικά χαρακτηριστικά του άλλου, σηματοδοτούν για εμάς την ελεύθερη προσέγγιση ή την αποφυγή του.

Τα κριτήρια ίσως θεωρούνται εγωιστικά, και προσωπικού συμφέροντος, αλλά η συσχέτιση τους με την ηθική του άλλου, ίσως αυξήσει τον προσωπικό μας αγώνα.


Πηγή: http://www.el.gr/

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :