Κάποια ημέρα θα εξαφανίσετε τις μεγαλύτερες φοβίες σας με ένα χάπι


Ρώτησα πρόσφατα μια ομάδα κορυφαίων ψυχολόγων για να μου πει τι καινούριο σκέφτηκαν και μία από τις απαντήσεις που πήρα με φρίκαρε πραγματικά.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ψυχολόγος μου είπε, ότι οι ανθρώπινοι φόβοι μπορούν να διαγραφούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα χάπι.
Η πιο πρόσφατη απόδειξη αυτού του φαινομένου προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 απο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσέλαβαν 45 γυναίκες που ανέφεραν ότι φοβούνται τις αράχνες. Όλες οι γυναίκες κλήθηκαν να ανοίξουν ένα βάζο με ένα μωρό ταραντούλα,να αγγίξουν την αράχνη, να την αφήσουν να περπατήσει στα γυμνά χέρια τους, και να αναφέρουν τι αισθάνθηκαν. Είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη διαδικασία σε οποιοδήποτε σημείο. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν κατέληξε να φτάσει στο σημείο να αγγίξει την αράχνη.
Στη συνέχεια, σε μερικές από τις γυναίκες δόθηκε ένα χάπι που περιείχε το φάρμακο προπρανολόλη, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο. Η προπρανολόλη είναι ένας "βήτα-αναστολέας", που σημαίνει ότι εμποδίζει την ορμόνη αδρεναλίνη . (Καμία από τις γυναίκες δεν ήξερε τι χάπι πήρε.)
Τέσσερις ημέρες αργότερα, όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο εργαστήριο. Κάποιοι κλήθηκαν να αγγίξουν και πάλι την ταραντούλα και να αναφέρουν πώς αισθάνθηκαν.
Όλες οι γυναίκες που είχαν πάρει προπρανολόλη ήταν σε θέση να αγγίξουν την ταραντούλα, και ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο φοβισμένες. Από την άλλη πλευρά, εκείνες που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο δεν ήταν σε θέση να το κάνουν, και ανέφεραν ότι δεν άλλαξε κάτι με πριν. Ακόμα και ένα χρόνο αργότερα, η έλλειψη φοβίας συνεχίστηκε.
Η προπρανολόλη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που διευκολύνει τη μάθηση. Αυτό σημαίνει ότι διαταράσσει τη διαδικασία της «επανεδραίωσης μνήμης», ή τον τρόπο που μια μνήμη αποθηκεύεται αφού είναι ανακτηθεί.
Πιο πρόσφατα, η προπρανολόλη χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση του "τρακ" και τη βελτίωση της απόδοσης με το φράξιμο της αδρεναλίνης. Η Merel Kindt, που κάνει μελέτη πάνω στο θέμα, δήλωσε ότι η χρήση της προπρανολόλης για τη θεραπεία του φόβου και του άγχους διαφέρει από την παραδοσιακή θεραπεία, σε ένα βασικό τρόπο. Στη θεραπεία με CBT, οι άνθρωποι αλλάζουν τη σκέψη τους, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι σχεδόν σαν αυτοβιογραφική μνήμη που δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στο γεγονός ότι η φυσική αντίδραση φόβου έχει εξαφανιστεί.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η προπρανολόλη θα ξεπεράσει τελικά το CBT και παρόμοιες θεραπείες. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από την παραδοσιακή θεραπεία. Είναι επίσης λιγότερο επεμβατική η χρήση της προπρανολόλης με μόνο ένα χάπι, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα φάρμακα κατά του άγχους που πρέπει να λαμβάνονται τακτικά, και ενέχουν κινδύνους όσον αφορά τον εθισμό.


Πηγή: http://www.el.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :