Ψυχαναγκασμός και αντιμετώπισή του


Όπως ίσως μερικοί γνωρίζουν, πολλά δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας, και τα αποτελέσματα ποικίλουν ανάλογα με την ψυχική δύναμη αντιμετώπισής τους.

Μετά απο ένα έντονο στρες και μια μη αντιμετωπίσιμη κατάσταση, ο οργανισμός προσπαθεί να κάνει μια επανεκκίνηση σε ένα ταξίδι προς την ανάκαμψη. Οι οδυνηρές αναμνήσεις και λεπτομέρειες είναι εξίσου ζωντανές μετά το γεγονός και πολλά περιστατικά ασθενών, πιθανότατα κάνουν δύο ή τρία χρόνια για να σημειώσουν μια θετική πορεία. Στη χειρότερη περίπτωση μετά βίας μπορούν να λειτουργήσουν, στις βασικές ανάγκες τους, ή ακόμη να ανακαλέσουν μνήμες.
Μία κατάσταση που φέρνει σε απόγνωση πολλές φορές τα άτομα του περιβάλλοντος είναι η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή που φτάνει σε σημείο να μη μπορεί να φάει. Σπάνια μπορεί να υπάρξει μια επικοδομητική συζητήση καθώς το άτομο λειτουργεί με τα δικά του νοητικά πρότυπα και κανόνες, αντιδρώντας σε οποιαδήποτε προσιτή θεραπεία και λύση. Τα τελευταία χρόνια η νευρωτική διαταραχή έχει μελετηθεί εκτεταμένα.
Ο παράλογος φόβος είναι ασυνήθιστος και ιδιαίτερα ακατανόητος, καθώς η καθημερινότητά τους περιορίζεται σε ορισμένες ενέργειες και εργασίες που εκφράζονται με σχολαστική οργάνωση, επιμέλεια, προσοχή και ακρίβεια.
Μπορεί να γνωρίζουν πως οι φόβοι τους είναι περιττοί όμως αυτό δεν τους βοηθάει να απελευθερωθούν από αυτούς. Ορισμένοι είναι σε θέση να ελέγχουν τα συμπτώματά τους, αλλά ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να μην ενδώσουν.
Με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο έντονη και εμφανής, παρόλο που προσπαθούν να κρύψουν την διαταραχή για να μη ζητήσουν βοήθεια. Αποκρύπτοντας τα συμπτώματα βιώνουν έντονο άγχος και δυσφορία, αλλά προσαρμόζουν την δημόσια εμφάνισή τους, με συμβατές συνήθειες του κοινωνικού τους περίγυρου, με αντίτιμο μια χαμηλή έως μηδενική ποιότητα ζωής.
Η εργασία, οι κοινωνικές επαφές, και δραστηριότητες προκαλούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου. Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και η οικογενειακή στήριξη κρίνεται αναγκαία με τον εντοπισμό και κατανόηση της κατάστασης. Η ενθάρρυνση και ανύψωση του ηθικού, δίνοντας πρακτικές λύσεις στην προβληματική καθημερινότητα του ατόμου,πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματική απο οποιοδήποτε ψυχοφάρμακο.


Πηγή: http://www.el.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :