Πώς τα λόγια σας αναδιαρθρώνουν Κυριολεκτικά τον εγκέφαλό σας! Ο Δρ Andrew Newberg, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον και ο Mark Robert Waldman, ένας εμπειρογνώμονας επικοινωνίας, συνεργάστηκαν για το βιβλίο: «Οι λέξεις μπορεί να αλλάξουν τον εγκέφαλό σας."

 Σε αυτό, γράφουν: «Μια λέξη έχει τη δύναμη να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη σωματική και συναισθηματική πίεση."

 Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις που γεμίζουν με θετικότητα, όπως «αγάπη» και «ειρήνη», μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας, με την αύξηση της γνωστικής λογικής και την ενίσχυση των περιοχών στους μετωπιαίους λοβούς μας.

 Χρησιμοποιώντας θετικές λέξεις πιο συχνά από ό, τι αρνητικές μπορούμε να προκαλέσουμε να ξεκινήσουν τα κινητήρια κέντρα του εγκεφάλου, ωθώντας τα σε δράση.

 Αντίθετα, όταν χρησιμοποιούμε αρνητικές λέξεις, αναστέλουμε ορισμένες νευρο-χημικές ουσίες από το να παράγονται, οι οποίες συμβάλλουν στη διαχείριση του άγχους.

 Κάθε ένας από εμάς είναι πρωταρχικά συνδεδεμένος με την ανησυχία. Είναι το πώς ο αρχέγονος εγκέφαλός μας, μας προστατεύει από τις επικίνδυνες καταστάσεις επιβίωσης.

 Έτσι, όταν επιτρέπουμε αρνητικές λέξεις και έννοιες να κυριαρχούν στις σκέψεις μας, αυξάνουμε τη δραστηριότητα στο κέντρο φόβου του εγκεφάλου μας (την αμυγδαλή), και επιτρέπουμε στις ορμόνες του στρες, που παράγονται, να κατακλύσουν το σώμα μας.

 Αυτές οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές διακόπτουν τη λογική και την συλλογιστική διαδικασία στον εγκέφαλο και αναστέλλουν την κανονική λειτουργία.

 Οι Newberg και Waldman γράφουν:

 "Θυμωμένες λέξεις στέλνουν μηνύματα συναγερμού στον εγκέφαλο και εν μέρει κλείνουν τα κέντρα της λογικής και της συλλογιστικής, που βρίσκονται στους μετωπιαίους λοβούς."

 Ένα απόσπασμα από το βιβλίο τους μας λέει πώς χρησιμοποιώντας τις *σωστές* λέξεις μπορούμε να αλλάξουμε κυριολεκτικά την πραγματικότητά μας:

 "Κρατώντας μια θετική και αισιόδοξη [λέξη] στο μυαλό σας, θα τονώσετε τη δραστηριότητα του μετωπιαίου λοβού. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένα γλωσσικά κέντρα που συνδέονται άμεσα με τον κινητικό φλοιό, τον υπεύθυνο για να σας παρακινεί σε δράση.

 "Και όπως έδειξε η έρευνα μας, όσο περισσότερο μπορείτε να επικεντρωθείτε στις θετικές λέξεις, τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να επηρεάζετε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

 "Λειτουργίες στο βρεγματικό λοβό αρχίζουν να αλλάζουν, κάτι που αλλάζει την αντίληψη για τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που αλληλεπιδρούν μαζί σας. Μια θετική άποψη για τον εαυτό σας θα σας κάνει να βλέπετε το καλό στους άλλους, ενώ μια αρνητική εικόνα του εαυτού σας, θα σας ωθεί προς την καχυποψία και τις αμφιβολίες."

 «Με την πάροδο του χρόνου η δομή του θαλάμου σας θα αλλάξει, ως απάντηση στα συνειδητά λόγια σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας και πιστεύουμε ότι οι αλλαγές του θαλάμου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα."

 Μια μελέτη που έγινε από την Θετική Ψυχολογία επεξεργάζεται περαιτέρω τα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης των θετικών λόγων. Σε μια ομάδα ενηλίκων, ηλικίας 35-54 χρόνων, δόθηκε μια νυχτερινή εργασία να γράψουν τα τρία πράγματα που πήγαν καλά για αυτούς εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης μιας εξήγησης του γιατί.

 Οι ακόλουθοι τρεις μήνες, έδειξαν ότι οι βαθμοί της ευτυχίας τους συνέχισαν να αυξάνονται, και τα συναισθήματά τους, της κατάθλιψης, συνέχισαν να μειώνονται.

 Με την εστίαση και τον προβληματισμό στις θετικές ιδέες και τα συναισθήματα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη γενική ευημερία μας και να αυξήσουμε τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου μας.

Ποιες λέξεις επιλέγετε εσείς για να εστιάσετε πάνω τους την ενέργειά σας; Εάν παρατηρήσετε ότι η ζωή σας δεν είναι ακριβώς "έξοχη", δοκιμάστε να μεταφέρετε ένα ημερολόγιο μαζί σας για να παρακολουθείτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τις αρνητικές λέξεις.

 Μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο απλή είναι η λύση για μια καλύτερη ζωή.

Αλλάζοντας τα λόγια σας, αλλάζετε τη ζωή σας.


Πηγή: http://www.el.gr/
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :